“Ik ben doodmoe.”

Hoe vaak zeg jij dit? Hoe vaak word jij wakker terwijl je je gestrest en moe voelt en niet in staat om de dingen te doen die je zou moeten doen? Vind je vaak dat er weinig barakah in je tijd is omdat je altijd moe bent?

Onze mentale staat is van invloed op de fysieke gesteldheid van ons lichaam. Groeiende druk op het werk, ons persoonlijke leven en de toestroom van informatie van het internet en sociale media, zorgen allemaal voor een stressvolle omgeving. Soms zijn we ons er niet van bewust hoe dit ons kan beïnvloeden. Dus, wat kunnen we hieraan doen? Een ding dat we kunnen proberen is om weer gebruik te maken van de sunnah techniek van hijama, of cupping, een procedure die zowel je fysieke als mentale gezondheid versterkt. Het voorbeeld van de profeet Mohammed volgen, is een duidelijke manier om barakah in je leven te brengen, en het hebben van een vredevolle mindset en goede fysieke gezondheid zijn essentieel in het bereiken van productiviteit. In dit artikel zal ik de voordelen van hijama bespreken en vertellen wat het voor ons kan doen.

 

Gifstoffen in ons lichaam

Kun je je de schadelijke effecten voorstellen van het meedragen van een gif in je lichaam? Gedurende de dag komt ons lichaam vele giftige stoffen, genaamd toxines, tegen die kunnen worden gevonden in:

– Pesticiden in onze voeding
– Chemicaliën in ons water
– Vervuiling in onze omgeving
– Voorgeschreven medicijnen
– Toegevoegde stoffen in voeding, zoals kleurstoffen, conserveermiddelen, smaakstoffen en GMOs
– Schoonmaakproducten
– Anti-aanbak pannen
– Persoonlijke verzorgingsproducten zoals tandpasta, talkpoeder, cosmetica, aerosol haarspray of deodorant

Veel geld wordt jaarlijks uitgegeven aan medische zorg als poging tot het herstellen van onze gezondheid, maar hoe veel van deze ‘remedies’ helpen echt? Hoewel deze voorgeschreven medicijnen onze kwaaltjes vaak verhelpen, pakken ze ook echt de oorzaak van het probleem aan, de toxines?

Er is een oplossing we moeten terugkeren naar de wijsheid van onze geliefde profeet Mohammed. Er is een compleet onderzoeksgebied gericht aan Profetische Geneeskunde, en het meest bekende, de ‘Hijama’ (wet cupping) techniek. Met de hulp van Allah en de sunnah van onze geliefde profeet Mohammed, vrede zij met hem, kunnen onze lichamen hun optimale gezondheid en energie hervinden, in sha Allah.

Ontgift je lichaam

Toxines werken door de snelheid van verschillende lichaamsfuncties te verhogen of verlagen, wat vele gezondheidsproblemen kan veroorzaken die een negatieve impact hebben op onze energieniveaus, waardoor we uiteindelijk minder productief worden.

Het is moeilijk om toxines volledig te vermijden, omdat ze overal om ons heen zijn. Daarom is het belangrijk om af en toe je lichaam te ontgiften. “Detoxen” is een groeiende trend die het lichaam helpt om toxines af te voeren. Hier zijn een paar manieren waarop je in je dagelijkse leven kunt detoxen:

– Verminder je suiker inname
– Eet een gezond en gebalanceerd dieet
– Drink veel water
– Beweeg regelmatig
– Eet organische voeding
– Zorg voor voldoende slaap
– Drink dagelijks twee koppen groene thee
– Beoefen de gewoonte van dhikr om stress te verminderen

Een succesvolle detox kan fantastische gezondheidsvoordelen hebben, waarbij de manier hoe je je voelt en hoe je denkt verandert. Hier zijn andere effecten van een succesvolle detox:

– Je voelt je lichter omdat overbodig afval en gifstoffen via je nieren en darmen worden afgevoerd
– Je bent minder vatbaar voor ziektes omdat je immuunsysteem sterker wordt
– Je kunt sneller afvallen
– Je huid, haar en nagels zullen verbeteren
– Je zult meer helderheid van geest en meer energie hebben

Hoewel het idee om te detoxen de laatste jaren steeds populairder is geworden, is het ontgiften van het lichaam een idee dat al bestond sinds het begin van de Islam.


Wat is Hijama?

De term ‘hijama’ is afgeleid van het Arabische woord ‘hajim’ wat ‘zuigen’ betekent. Hijama is een Arabische medicinale techniek die gebruikt wordt om toxines uit ons lichaam te verdrijven. Dit gebeurt door een vacuüm te creëren om afvalstoffen uit een kleine, zeer oppervlakkige huid incisie te trekken. Het is een veilige, non-invasieve en economische manier om ziektes te genezen en voorkomen. Hijama kan overal in het lichaam gebruikt worden, maar er zijn zes punten waar hijama het meest effecties is, het gebruik van hijama op alleen al deze zes punten kan het complete cardiovasculaire systeem zuiveren!

Hijama werd aanbevolen en gebruikt door de Boodschapper van Allah als de beste remedie voor elke vorm van pijn. De Profeet, vrede zij met hem, zei:

“De beste behandeling die je kunt gebruiken is hijama.” [Sahih Muslim]

Het gebruik van hijama is een integraal deel van de Islamitische Profetische Geneeskunde, en vele wetenschappelijke onderzoeken hebben de effectiviteit hiervan aangetoond. Hijama wordt vaak aangezien als een techniek als aderlaten, maar bij aderlaten wordt er bloed uit een ader gehaald, bij hijama wordt er enkel zuigkracht gebruikt om afvalstoffen uit een specifieke locatie te zuigen door alleen maar de huid met hele oppervlakkige krasjes te openen of te perforeren.

Voordat de hijama uitgevoerd kan worden, moet het gebied gedesinfecteerd worden. Een kopje (gemaakt van metaal, glas of plastic) wordt op de huid van dit gebied geplaatst zodat deze goed wordt ingesloten. Vroeger werd een stuk papier of katoen verbrand in het kopje zodat de mond van het kopje aan de huid vast bleef. Tegenwoordig worden vacuüm pompen gebruikt om lucht te verwijderen en te zorgen dat het kopje aan de huid vast blijft.


Wees niet bang

De gedachte aan een snee in de huid waar bloed uit wordt gezogen kan een hoop mensen zenuwachtig maken, vooral als je je ongemakkelijk voelt als je bloed ziet. Maar het is belangrijk om te weten dat de snee niet diep is en dat de meeste mensen niet meer dan een schram voelen. De procedure moet altijd uitgevoerd worden door een professional getraind in hijama, en deze zal met je praten over angsten of zorgen die je hebt. Hijama beoefenaars hebben vaak klinieken maar kunnen je ook thuis bezoeken. Het is een goed idee om iemand bij je te hebben voor steun, en onthoud dat de Profeet niets zou aanraden dat slecht voor ons zou zijn, zoals Allah zegt:

“Voor iedereen wiens hoop bij Allah en de Laatste Dag ligt en voor iedereen die vaak aan Allah denkt is er een uitstekend patroon te vinden in de Boodschapper van Allah.” [Qur’an: Chapter 33, Vers 21].

Als Moslims kunnen we vele voordelen halen door ons te houden aan de sunnah, zoals de Boodschapper van Allah zei:

“Degene die een van mijn Sunnah’s herleefd, heeft in feite mij lief. En degene die mij liefheeft, zal bij mij zijn in het Paradijs.” [Jami at-Tirmidhi]

Sommige mensen doen een maandelijkse hijama, sommige om de drie maanden of eens per jaar als een preventieve maatregel. Dit ligt helemaal aan de persoon en het type behandeling dat hun lichaam nodig heeft. Voor de dagen dat je besluit een hijama te ondergaan, raadt de profeet Mohammed bepaalde dagen van de maankalender aan waarop dit het meest effectief is.

Anas ibn Maalik rapporteerde dat de Boodschapper zei “Degene die cupping (hijama) wil ondergaan, laat hem zoeken voor de 17e, 19e en 21e…” [Sunan Ibn Majah].


Profiteer van de voordelen

De gelovigen gebruikte de hijama puur als sunnah van de Profeet , maar er waren anderen die het gebruikte voor medicinale voordelen. Cupping is gebruikt als genezing voor verschillende ziektes in vele landen als China, Griekenland en Egypte en werd zelfs een populaire therapie in Europa in de vroege 19e eeuw. Er wordt gedacht dat Hijama ‘slecht bloed’ uit het lichaam haalt, waardoor het verschillende voordelen heeft:

– het ontstoppen van de meridianen in het lichaam, waarbij energie vrijkomt
– preventie van ziekten
– effectief oplossen van verteringsproblemen, gewrichts- en spierpijn, astma, sciatica, koorts, huidproblemen, lage vruchtbaarheid, wat allemaal ontstaat door de ophoop van gifstoffen in het lichaam

Gecombineerd met vasten en bidden, biedt hijama je een verdere reiniging – fysiek, mentaal en spiritueel.

Vaak verhindert het gevoel van vermoeidheid en traagheid ons ervan te bereiken wat we echt willen; het onderdrukt onze dagelijkse energie waardoor we gedemotiveerd en improductief zijn. Het verbeteren van onze gezondheid door hijama zal ons energiek maken, wat onze productiviteit verbetert. Als onze intentie ook is om een sunnah van onze geliefde profeet uit te oefenen, dan zal onze barakah onze potentie nog sterker vermeerderen. Door je lichaam te ontgiften met behulp van hijama, open je je lichaam voor de vervullende en opwindende potentie van een verbeterde productiviteit, energie en de beloning van Allah.

Heb je ooit een hijama behandeling geprobeerd? Wat is je ervaring? Voelde je een verschil? Deel je commentaar hier beneden!