Over Najat

Met haar 1.58 m is Najat Haddouch klein van stuk, maar groots in daden. Dat blijkt uit haar levensverhaal en professionele carrière. Najat houdt niet van half werk. De kiem voor haar drive en doorzettingsvermogen wordt in haar jeugd gelegd. Als derde in een gezin van zes kinderen krijgt de in Marokko geboren Najat (1974) een traditionele opvoeding. Ze groeit op in Zwijndrecht en haar ouders gaven de haar de ruimte om verder te leren maar ze krijgt steevast van haar docenten te horen dat studeren niet aan haar besteed is, omdat ze vroeg zal trouwen en kinderen krijgen. Haar docenten overtuigen haar ouders dat zij genoegen moet nemen met een leeradvies voor de huishoudschool. Daar voelt Najat zich letterlijk klein gehouden. Deze periode motiveert haar om alles op alles te zetten zich aan deze ‘self fulfilling prophecy’ te ontworstelen en op zoek te gaan naar vrijheid en autonomie.

 

Als Najat traditiegetrouw op 19 jarige leeftijd trouwt ontdekt zij dat ook in haar huwelijk weinig ruimte is voor zelfontplooiing. Als zij tot haar grote blijdschap in 1996 als verpleegkundige wordt aangenomen, is er niemand in haar naaste omgeving waarmee ze dit kan delen. Najat werkt vier jaar lang met plezier in de zorg, is graag gezien door collega’s, vindt het fijn om mensen te helpen en een toegevoegde waarde te zijn in hun levens. Naast haar werk ontwikkelt zij zich verder en volgt de HBO opleiding Maatschappelijke en geestelijke gezondheidszorg en diverse cursussen op het gebied van de (geestelijke) gezondheidszorg. Ook voor ‘alternatieve’ behandelwijzen staat zij open. In 2008 verdiept Najat zich in natuurlijke, islamitische geneeswijzen en komt ze in aanraking met cupping. Zij verdiept zich in deze traditionele islamitische geneeswijze, dan nog vrij onbekend in Nederland, en komt tot de conclusie dat de behandelwijze ten onrechte in vergetelheid is geraakt.

Daarna heeft zij zich op vele gebieden geschoold waaronder de orthomoleculaire therapie.

In 2009 neemt het leven van Najat een drastische wending. Na 16 jaar huwelijk besluit ze dat het tijd is om voor zichzelf en haar dochter te kiezen en alleen verder te gaan. Tevens wordt zij na een reorganisatie boventallig verklaard en komt Najat voor de keuze te staan, of verdergaan op een andere afdeling of ontslag. Najat ervaart deze ‘crisis’ als een kans. Haar ervaring in de reguliere gezondheidszorg en haar geloof in de Islam komen samen op dit keerpunt in haar leven: “Het lot (walhamdulilah) heeft mij op het pad van hijama (cupping) gebracht. Sinds 2008 behandelde ik al vrouwen naast mijn baan in de zorg en besloot dat dít de weg was die ik moest inslaan. Ik wilde betekenisvol zijn en vooral andere vrouwen gaan helpen om op eigen benen te staan.” Najat opent de eerste hijama- en roqyapraktijk in Nederland. Hiermee kan zij beschouwd worden als een van de grondleggers van hijama cupping in ons land. Ze huurt een kamertje en start zonder vastomlijnd plan. Binnen een paar jaar groeit de kleine praktijk uit tot een van de grootste in Nederland.

Najat heeft veel bereikt, maar ziet nog steeds uitdagingen. Ze wil haar rotsvaste geloof in een holistische aanpak van gezondheid vanuit een islamitisch kader verder verspreiden. Ze schreef een boek over hijama cupping en geeft online cursussen. Daarnaast reist ze de hele wereld over en volgt cursussen in Amerika, Londen, Egypte, Marokko en China. Haar groeistrategie omvat niet alleen het helpen van vrouwen maar ook die van weeskinderen. “Ik vind dat iedereen de taak heeft in het leven om betekenisvol te zijn voor anderen. Naast mijn werk ben ik ook bestuurslid en mede-oprichtster van de Stichting Daar el Aftaal die zich inzet voor kansarme kinderen in Marokko.

Door de reis die zij als alleenstaande, werkende moeder heeft afgelegd is Najat een voorbeeld en coach voor (Islamitische) vrouwen die onafhankelijk en zelfredzaam willen zijn. Najat heeft oog voor alle facetten van het mens-zijn. Haar opleiding en ervaring, in combinatie met haar unieke holistische werkwijze vanuit een islamitisch kader, maken dat de praktijk van Najat een heerlijke plek is voor vrouwen die de balans in hun leven en gezondheid willen herstellen.